Новини

На 20 януари 2019 г. /неделя/ от 11.00 ч. в Музикалното фоайе на Двореца на културата гр. Перник ще се състои матине-концерт  „Честит рожден ден, Моцарт” на Камерен оркестър „Орфей”, диригент Райчо Христов, солист Димитър Иванов – контрабас.

Димитър Иванов е роден в Русе, завършва средното си обраозование в СМУ "Проф. В. Стоянов". Следва в Кралската консерватория в Брюксел в класа по контрабас на проф. Кристиан Вандер Боргт, а по-късно специализира във Висшето музикално училище "Роберт Шуман"- Дюселдорф. Свири с известни европейски музикални ансамбли, камерни и големи симфонични оркестри. Лауреат е на национални и международни конкурси, между които "Валентина Буки"- Италия, "Тенуто"- Белгия и фестивала "Жувентус"- Франция. Работил е като водач на група в Брюкселския кралски оркестър. В момента е водач на група в Операта в гр. Любляна, Словения.

В програмата музика от: Моцарт, Дитерсдорф и Паганини.

Заповядайте!

Вход : 5.00 лв. и  4.00 лв. /за ученици и пенсионери/

Прочети още
Публикувано на: 2019-01-16 10:39:14

С благословението на Софийската Света митрополия на 18 януари от 17.30 часа в Двореца на културата - Перник ще бъдат представени книгите за живота и мъченичеството на свети Ефрем Нови Чудотворец. Автор на книгите е журналистът от Тв Европа Ангел Бончев.
Изявата е по инициатива на Общински комплекс Дворец на културата и храм "Св. Иван Рилски" гр. Перник. Премиерата на книгите „Св. вмчк. и чудотворец Ефрем Нови“ и детската „Светецът светкавица“ ще бъде съпътствана от интерактивното представяне на някои от чудесата в книгите чрез прожекция, както и личния разказ на някои от преживелите чудо по молитвите на свети Ефрем Нови чудотворец , така и на висши духовници на Гръцката православна църква.
„Свети великомъченик и чудотворец Ефрем Нови“ е най-новата книга, която съдържа житието, чудесата, акатист, молебен канон, тропари и молитви към светеца. Дарът на чудотворството, даден му от Бога, е удивителен. Народът на Гърция го е нарекъл светец-светкавица, защото светкавично бързо отговаря на просбите на призоваващите го. Свидетелствата за повечето извършени от свещеномъченика чудеса, говорят за мигновения отговор на молитвите.
„Светецът светкавица“ е детската книга за свети Ефрем Нови чудотворец. Четивото представя по увлекателен начин през очите на едно дете, връстник на онези, които ще се докоснат до живота на свети Ефрем, неговият свят живот, който да им послужи като пример за това кой път да изберем в живота си. Книгата „Светецът светкавица“ е насочена към деца между 7 и 14 години. Илюстрациите нямат аналог на никоя друга православна детска книга през последните години у нас.


Поръчки за книгите се приемат на телефон 0898802638 или на
angel_bonchev@tvevropa.com.

Снимки може да видите тук

Прочети още
Публикувано на: 2019-01-14 22:10:25

На 17 януари 2019 г. /четвъртък/ от 18.00 ч. в Малкия салон на Двореца на културата гр. Перник ще се състои „Фолклорът – настояще и бъдеще” - концерт на Народения оркестър с ръководител Венцислав Андонов, гост изпълнител Ива Давидова.

Ива Давизова от  4-годишна възраст проявява интерес към музиката. Подкрепяна безрезервно от семейството си, тя започва да свири на пиано и да развива своя музикален талант, като изпълнява поп песни на различни участия и конкурси. Първата й изява на сцена е на осемгодишна възраст в Арт салона на Двореца на културата - гр.Перник. Следват години, през които интересите й гравитират между поп музика и фолклор, докато слънчевата певица не открива своето уникално място в народната музика, благодарение на срещата си с композитора Калоян Бакалов. Като солистка на детски хорове изпълнява много автентични народни песни и печели първи награди и дипломи от „East-west euro intelekt” - 1999 г. в НДК гр.София, „Орфеево изворче” - 2002 г., конкурс фестивал „Младежта твори” - 2001 г. на Софийски общински съвет, фестивал за изворен фолклор с.Дрен – 2001 г., ”Малките големи звезди”- 2000 г. в гр. Пловдив и др.

На 14-годишна възраст лъчезарната Ива е първата изпълнителка нa студио ”Веселина”, която записва самостоятелна песен със заглавие ”Слънце” - 2002 г. с аранжимент на Калоян Бакалов. Към прекрасната композиция е заснет и едноименен видеоклип. Следват много записи на македонски и шопски песни: ”Понапил ми се Илия”, ”Внимавай кога се жениш”, ”Заколи ми черна кокошка”, ”Зайди, зайди ясно слънце”, ”Рада радомирка”, ”Кой уши байряка” , ”Похвали се мома Елка” и др., като всяка песен зарежда със своя позитивизъм и любов към българския фолклор. Песента „Рада радомирка”, подарена на Ива от народния певец Георги Гьолски, става тотален хит. През 2006 г. младата изпълнителка издава първия си самостоятелен албум”Слънце”. В него са събрани едни от най-хубавите народни песни от македонския и шопския край,обработени с модерен аранжимент. За блестящото изпълнение на песента „Зайди, зайди ясно слънце”, името на Ива Давидова е редом до такива бележити изпълнители като Александър Сариевски, Зафир Хаджиманов и Николина Чакърдъкова, споменато в международнопосещавания сайт Youtube.com. Ива Давидова е завършила Немска езикова гимназия. Владее немски и английски език. Завършила е висшето си образование в ЮЗУ ”Неофит Рилски”- гр.Благоевград като в момента е Магистър-специалист по „Юридическа психология”.  Като млад и изключително положителен човек, тя има за цел чрез песните си да приобщи младото поколение към българската народна музика, предлагайки съчетание от талант, енергията на младостта и силата на българските традиции. От началото на 2008 г. Ива е част от музикалното семейство на “Ара мюзик”. Изпълнителката поднася на своите почитатели песни, съпроводени с видеоклипове като: „Целувай ме, мило либе”, „Кой уши байряка”, „Мари Марийко”, „Рада Радомирка”, „Лено ле, моме галено”, „Айде, Яно”, „Свети Георги”, „Стояне, любе, Стояне” и много други.

През месец септември 2008 г. Ива се представи в двете конкурсни вечери на международния фестивал за авторска македонска музика „Пирин фолк”- Сандански. Талантливата певица изпълни „Не плачи, майко, не тъжи” и „Върни се, мило либе”, с които очарова всички и заслужено спечели наградата за изпълнител на Министерството на културата. През 2016 г. отново се явява на фестивала и печели голямата награда на кмета на община Сандански и наградата на журналистическото жури с песента „Не изтривай, майко, сълзите ми”. Издаде и втория си самостоятелен албум “ РАДА РАДОМИРКА“.

В момента Ива Давидова концертира из страната,  преоблечена като Райна Княгиня. Въплътена в този велик исторически образ, гордо развява българския трибагреник под звуците и изпълнението на популярната песен „Кой уши байряка”. За допринасянe на патриотичната атмосфера,  изпълнителката е съпровождана от шоу с танцьори с тъпани и знамена.

На 10.12. 2018 г. Ива Давидова отбеляза своята 15-годишнина на професионалната сцена. Събитието бе съпроводено и с излизането на третия самостоятелен албум на певицата „ПОСЛУШАЙТЕ, ПАТРИОТИ”, който включва едни от най-емблематичните патриотични и възрожденски песни на България, както и много песни за любов. Песните от последния  албум „Боят настана”, „Ако умрам ил загинам” и „Послушайте патриоти”,  Ива Давидова записва с Берковската духова музика.

Заповядайте, за да се почувстваме българи!

Вход свободен!

Прочети още
Публикувано на: 2019-01-14 22:06:15

На 20 декември 2018 г. в Малкия салон на Двореца на културата - Перник се състоя Коледен концерт за деца от ОУ "Св. Иван Рилски" - Перник. В концерта взеха участие Духовият оркестър с диригент Трифон Трифонов и Детски хор "Родна песен" с диригент Димитър Костанцалиев.

Снимки от събитието може да видите тук

 

Прочети още
Публикувано на: 2018-12-21 07:01:51
 1 2 3 >  Last ›