Новини

На 17 октомври  2018 г. /сряда/ от  11.30 ч. пред  Двореца на културата – Перник, каним перничани на концерт на Духовия оркестър при Двореца на културата гр. Перник с диригент Трифон Трифонов и Мажоретния състав при Центъра за подкрепа на личностното развитие – ОДК гр. Перник с ръководител Йоана Сойка.

Прочети още
Публикувано на: 2018-10-10 07:31:10

На 16 октомври  2018 г. /вторник/ от  18.00 ч. в Малкия салон на Двореца на културата – Перник, каним перничани на концерта „Фолклорът – настояще и бъдеще” на Народния оркестър с ръководител Венцислав Андонов, солист Веселена Делийска.

Веселена Емилова Делийска е родена в гр. София.  Израстнала е в с. Мърчаево в музикално семейство, от което е любовта й към шопските песни, които изпълнява и до днес.  Ученичка е на народната певица Калинка Згурова, от която учи много за песента и сцената.

Солист е на оркестъра на БНР и осъществява редица записи. Основен нейн стремеж е представянето на автентични и неизвестни песни, каквито ще чуете и днес.

От 2017 г. може да се намери на музкалния пазар и първият й самостоятелен албум „Витошко момиче”, който включва 10 песни. Носител е на различни призове и медали от фолклорни конкурси като: първо място и златен медал в конкурса „Орфеева дарба”, специална награда за песен находка в БНР и др.

Въпреки, че активно се занимава предимно с песните от родната й област, тя харесва песни и от други фолклорни области. Такива са  песните от Пазарджишко, които изпълнява с много обич.

Заповядайте, за да се почувстваме българи!

Вход 4.00 лв.

Прочети още
Публикувано на: 2018-10-10 07:29:47

Обединена школа по изкуствата към ОК Дворец на културата набира деца за изобразително изкуство с преподавател  Силвия Михайлова. Заниманията ще се провеждат в съботите в Двореца на културата, етаж III, стая № 23.

Първата среща ще се състои на 6 октомври от 10.00 чaса

Заповядайте ! Очакваме Ви !

За повече информация – ОК Дворец на културата, етаж III, стая № 32 или на тел.:

076 600333; 0885 262610 – ръководител на ОШИ Йоанна Козарева

e – mail: schoolofarts@abv.bg

 

Прочети още
Публикувано на: 2018-09-29 07:47:11

На 26 септември 2018 г. /сряда/ от  18.00 ч.   в  навечерието на 1 октомври – Международен ден на музиката, каним перничани на откриване на концертния  сезон  2018/2019  на  Камерен оркестър „Орфей” в Малкия салон на Двореца на културата - Перник.

Диригент Райчо Христов, солист доц. д-р Росен Балкански – класическа китара.

В програмата музика от:  Телеман, Сейхас, Верди, Пучини, Мусоргски, Бритън, Балкански.

                ВХОД:   5.00 лв.

                              4.00 лв.  за ученици и пенсионери

БИОГРАФИЯ на доц. д-р Росен Балкански

Доц. д-р Росен Балкански е роден на 15 март 1968 г. в София. Завършил e НМУ „Любомир Пипков” и  НМА „Панчо Владигеров” със специалност класическа китара. Носител e на национални и международни отличия за изпълнителско майсторство. Има и редица награди като композитор.

Като изпълнител e лауреат на международен приз - Кутна Хора, Чехословакия, 1982 г. Това е и първата награда за изпълнителско майсторство, присъждана на български китарист на международен конкурс извън България. От ученик до този момент концертира активно – както като солист, така и като камерен музикант в България и в Европа. В репертоара му влизат творби от барок до съвременни композитори. Изпълнявал е премиерно редица съвременни творби за соло китара и камерна музика с китара.

От 1999 г. е преподавател в НМА „Панчо Владигеров” по класическа китара. Преподавал е и в НМУ „Л.Пипков”, АМТИ – Пловдив, водил е майсторски класове и е бил член на жури на китарни конкурси в България и Европа. Негови студенти и ученици са печелили награди от различни национални и международни конкурси по класическа китара.

Като композитор първите си творби написва още като ученик в НМУ „Л.Пипков”. Първата му награда за авторско произведение е за „Три български пиеси” (1990 г.). Лауреат е на Втория академичен конкурс „Иван Спасов” на Академията за музикално и танцово изкуство, Пловдив. Член е на Съюза на композиторите в България.

Негови творби се издават от наши и чужди издателства. През 1994 г. швейцарското издателство BIM публикува пиесата му за брас-секстет „Песен и Танц”. Авторски произведения на Росен Балкански за китара, камерни ансамбли и китара и оркестър са публикувани във френското списание Cahier de la guitare, немските издателства Daminus и Treckel, българските „БалкаНота”, „Добрев” и др. Освен пиеси за китара и камерна музика, той пише също театрална и филмова музика.

Произведенията му се изпълняват в Европа и Америка от водещи класически китаристи, между които Димитри Иларионов, Атанас Уркузунов, Герхард Райхенбах, Андреас фон Вангенхайм и др. Световноизвестният руски китарист Димитри Иларионов включи неговата Соната за китара в своето CD East Side Story през 2003 г. През 2007 г. в Студио 1 на БНР се състоя премиерата на Фантазия Концертанте за три китари и камерен оркестър в изпълнение на Спасимир Стойчев, Милена и Валентин Вълчеви. През 2007 г. на Втория Международен фестивал за китара и мандолина във Висани, Гърция, бе изпълнена Рапсодия „Висани” за мандолинен оркестър, поръчана специално за този фестивал. Година по-късно се състоя премиерата на CD с негова авторска музика в изпълнение на известния немски китарист Герхард Райхенбах. Американската премиера на Фантазия Концертанте бе в изпълнение на китарно трио Triada и South Coast Symphony.

 

Прочети още
Публикувано на: 2018-09-20 09:36:30
 1 2 3 >  Last ›