Преподаватели и успешно реализирали се възпитаници на ОШИ

Дора Иванова

Дора Иванова е родена в гр. Русе през 1924 г. Израснала е в София. Учи пиано в
класа на професор Андрей Стоянов заедно с Радосвета Стоянова и Константин
Илиев.
В Перник идва през 1948 година, а от 1952 година до 1984 година е корепетитор на хор „Темелко Ненков“. През 1954 година е един от основателите и първите преподаватели, дългогодишен ръководител на музикалната школа. Нейната преподавателска дейност от самото начало до края преминава в детската музикална школа в Двореца на културата- пенсионира се през 1981 г, на продължава да преподава до 2001 година.
С много ентусиазъм и всеотдайност първите занимания се водят в домовете на преподавателите, а първи учители са музиканти от симфоничния оркестър. Каква любов се изисква, за да отвориш дома си за благородната цел- музикалното възпитание на децата. Със своя опит и знания, тя помага през целия си жизнен, педагогически и творчески път на своите по-млади колеги. Петима от нейните възпитаници стават преподаватели в Обединена школа по изкуствата.
Нейни ученици участват в множество национални музикални изяви и конкурси, те стават носители на престижни награди и отличия. През 1969 година на конкурса „Св. Обретенов“ става лауреат Емануела Тричкова, а през 1974 година лауреат на международен конкурс в тогавашна Чехословакия става Анна Тодорова.
Нейни възпитаници избират музиката като свой път и призвание и продължават образованието си в музикално училище , консерватория, педагогически институти- Виолина Милотинова, Славена Вражалска, Анелия Панова, Анна Тодорова, Анастасия Петрова, Магда Василева, Нели Божидарова, Зоя Арсова, Румяна Стаменова. Ученичките й Албена Белчева и Боряна Георгиева и досега живеят и работят в САЩ.
Дора Иванова е носител на орден „Кирил и Методий“- ІІІ степен, за педагогическа дейност, награждавана е с грамоти на признателност и благодарност от Община Перник и Общински комплекс Дворец на културата.
Борис Миланов

Преди започването на учебната 1959/60 година в Двореца на културата е обявено създаването за първи път на младежка естрада, която обхваща различни сценични и жанрови форми:
а) вокална група за естрадни и битови песни
б) народен битов оркестър
в) танцов ансамбъл
г) естрадно-сатирична група
д) инструментален състав за забавна и танцова музика
Само след двадесетина дена се записали над 200 младежи. Така наречената “Младежка естрада при Двореца на културата” била сформирана през месец ноември 1959 г. Ръководител на вокалната група станал д-р Коста Петров, Борис Миланов поел Битовия оркестър, на естрадно-сатиричната група – Иван Борисов, ръководител на танцовия състав бил Димитър Ненчев, който изпълнявал длъжността “завеждащ художествената самодейност при Двореца на културата”, създадено било и трио “Мундхармоники” с ръководител Николай Стамболийски.
През 1964 година е създаден и естрадно-сатиричен състав, който просъществувал един сезон – поставени са “Хора с връзки” по либрето на Иван Карик и музика от Борис Миланов и “Разговор върху любовта” – постановчик Атанас Лилянов, музика Борис Миланов.
През този период с прекъсвания към Двореца са съществували ДЕТСКИ СТРУНЕН СЪСТАВ с ръководител Лидия Ромашкина и ДЕТСКИ АКОРДЕОНЕН СЪСТАВ с ръководител Борис Миланов.
По-късно той е преподавател по ударни инструменти в Обединена школа по изкуствата.
Корнелия Димитрова Христова

Завършва НМУ „Любомир Пипков“-град София през 1954 г. ,в класа по пеене на Лили Ракитска.
От 1955 г. до 1960 г. е преподавател по пиано и солфеж в Детска музикална школа към читалището в град Монтана.
От 1960 г. е преподавател по солфеж и ТМЕ (теория на музикалните елементи ) в Обединена школа по изкуствата към Общински комплекс Дворец на културата- град Перник.Едновременно преподава и в музикалната школа в град Брезник(при нейното основаване ), и в музикалната школа към Машиностроителен завод-град Перник. Подготвя успешно много ученици за приемни изпити в музикални училища, полувисши и висши музикални учебни заведения.
Наградена е с почетна значка „Отличник на комитета за култура“ през 1984 г. и с орден „Кирил и Методий“ III степен през 1986 г.
За принос в развитието на младите таланти на Перник и по повод 50 годишният юбилей на Обединена школа по изкуствата е наградена с почетна грамота от ОК ДК-Перник през 2004 г.
Лидия Емилиянова Ромашкина

Лидия Емилиянова Ромашкина–Дацова е родена на 16. 03. 1938 г. Майка й е българка, баща й – от гр. Киев, дошъл заедно с пристигналите в Перник руски емигранти през 20-те години на XX век. Потомък на аристократично украинско семейство, той владее повече от 4 езика, с отношение към изкуството, участва в любителския руски хор към храм „Св. Йоан Рилски“ в Перник.
Лидия Ромашкина започва училище на 6-годишна възраст и завършва гимназия в Перник през 1955 г. с отличен успех. Макар в началните класове да се изявява с пеене, тогава все още не предполага, че музиката ще се превърне в нейно призвание. Като дете мечтае да стане аптекарка, чертожник, а по-късно геолог, астроном, археолог. Интересът й към цигулката е породен от сина на семейния приятел Митрофан Цапков, който свири на цигулка. След смъртта на баща й обаче, майка й няма възможност да й купи инструмент. Мечтаната цигулка получава благодарение на втория си баща – Емилиян Ромашкин. На 11-годишна възраст става ученичка на цигуларя от Пернишкия симфоничен оркестър Владо Стоименов – останал в спомените й като тих, скромен и работлив човек, със забележителни педагогически умения и голямо търпение. А по-късно става оркестрант в пернишкия симфоничен оркестър. От него бъдещата преподавателка се научава да бъде толерантна и взискателна и най-важното – да търси и намира път към детското сърце. По-късно Лидия Ромашкина учи при доц. Магнев – виолист в известния в страната и чужбина квартет “Аврамов”, а след това при проф. Стефан Сугарев и при Васил Иванов – виолист в Софийската филхармония. Професионалния си път започва като цигуларка в симфоничния оркестър в Перник.
В началото на 1960 г. случайността среща Лидия Ромашкина с Васил Манов, който, убеден в нейните качества на сериозен и трудолюбив човек, настойчиво я моли да стане учителка на сина му Кирил. Макар тогава все още да няма необходимата квалификация за преподавател, тя получава одобрението на тогавашния директор на пернишката музикална школа Мариета Преславска и на 15 януари 1960 г. започва работа в школата. Заедно с първия й ученик Кирил Манов, при нея се записват още 8 деца. Постепенно класът й се увеличава до 36 ученици.
Следват успешно положени изпити за музикален педагог, редица показни уроци пред А. Папанчев – инспектор по музика в Перник, проф. К. Зидаров и проф. В. Чопаринов – преподаватели в музикалното училище в София. Ученици на Л. Ромашкина печелят много награди от различни конкурси в България и в чужбина: поощрителна, втора, трета (Евтимия Манолова) и специалната награда (Жанет Жеркова) от конкурса“Светослав Обретенов” в Провадия през 1970 г.; втора награда от конкурса “Караян” – Устина Лабе, Чехия (Жанет Жеркова); втори и трети награди от Конкурса за деца-цигулари в Благоевград и др. Награди от Конкурса за млади изпълнители на класически инструменти в Перник получават и нейните ученици от последните години: Лидия Дацова (първа и втора награда), Ния Лечева (първа награда) – и двете вече ученички в Нацоналното музикално училище “Любомир Пипков”, и Алекс Цветомиров (трета награда) – ученик в Националното училище за танцово изкуство. Голяма част от учениците на Л. Ромашкина стават оркестранти в Камерен оркестър- „Орфей“- Юлияна Манолова, Людмил Стойнев, Калина, Росен Казанджиев, Калина Христова, Даниела и Жанет Жеркови. Преподаватели по музика в училище са Даниела Кръстева, Росица Богословова и Росица Станкова.
Много от учениците на Лидия Ромашкина са поели пътя на музиканти в чужбина: Жанет Жеркова, Евтимия Манолова, Рая Свиленова, Красимира Собкова – САЩ, Катя Спасова – Бразилия, Русалина Арнаудова – Белгия, Силвия Савчева – Швейцария, Иван Илиев – Холандия, Румяна Кръстева – Англия.
Много от нейните възпитаници се реализират блестящо в България: Калина Христова – концертмайстор на Софийска филхармония, Росен Казанджиев – БНР, Моника Арнаудова – Академичен симфоничен оркестър, Вера Върбанова – Държавен музикален театър, Даниела Ризова и Людмил Стойнев – Софийска опера и балет, Павел Павлов и Невелина Цветанова – КО “Орфей”, Перник и др.
Лидия Ромашкина е носител на отличия от фестивали, орден “Кирил и Методий” – III степен, медал “Пернишки окръг”, юбилеен медал, грамота от Общински комплекс Дворец на културата и др. В допълнение към тях има любовта, уважението и признателността на колегите и многобройните си ученици, които са се докоснали до професионализма, благородството, всеотдайността и безкрайната й човешка доброта.
Виолина Милотинова Стоянова

Родена съм в Перник, потомка на един от най-старите родове в града – Белеви. Израснах и завърших средното си образование в гр. Перник. Възпитаничка съм на Музикалната школа и на Дора Иванова – дългогодишна преподавателка по пиано и директорка на школата.
От есента на 1967 г. преподавам пиано в Музикалната школа.
През 1972 г. завърших Българска държавна консерватория – София, специалност „Музикална педагогика – пиано”.
От 1981 до 2003 г. бях директор на Музикалната школа, която от 1996 г. стана Обединена школа по изкуствата, тъй като беше създаден и отдел „Изобразително изкуство” с ръководител Георги Ковачки.
Реализацията на идеята ми за организиране и провеждане на ежегоден Международен конкурс по музикални инструменти беше довършена и осъществена от моята бивша ученичка и наследничка на директорското място Илиана Илиева.
Много от моите бивши ученици свързаха живота си с музикалното изкуство, като Юли Дамянов – диригент на ДМТ „Стефан Македонски”; Весела Станкова – специализирала пиано в Грьонинген – Холандия /където живее и преподава/; Ирена Николова – завършила Българска държавна консерватория-София, специализирала в Рим /живее в Лондон/; Ани Изворска, Силвия Асенова, Моника Методиева, Снежана Бахчеванова и др. които работят като музикални педагози в училища и детски градини.
Други мои бивши ученици станаха лекари /доц.д-р Асен Алексиев/, историци /доц.д-р Александър Николов/, инженери /Мариана Сергиева/, журналисти /Анна Николова/, икономисти и др. Много успешно се реализираха в различни области и Десислава Маркова, Цветелина Първанова, Цветелина Павлова, Венера Стоянова и др.
Мои ученици са носители на три златни медала от Международния конкурс в гр. Перник – Анита Георгиева, Петя Петрова, Преслава Николова и на два сребърни медала – Моника Методиева и Рая Владимирова.
Награждавана съм с медали, почетни значки „Отличник на Комитета за култура”, лауреатска значка от VI-ти Републикански фестивал на художествената самодейност, плакет на Община Перник от 24 май 2003 г. и др.

Цветелина Павлова - ученичка на В. Милотинова
Една от най-изявените ученички, участвала във всички изяви на школата.Била е солистка на КО“Орфей“.Понастоящем работи в Общинска администрация.

Ирена Николова-ученичка на В. Милотинова.
Завършила “ Мениджмънт в музикалната индустрия“ в Римската консерватория.
Славена Петрова Вражалска

Родена съм в Бургас. Завърших музикалният отдел на Институт за музикални и хореографски кадри-София- специалност пиано и Висш музикално-педагогически институт /сега- Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство- гр. Пловдив/, специалност пиано.
От 1975 година и до сега работя като преподавател по пиано в Обединена школа по изкуствата към ОК Дворец на културата- Перник. Понастоящем изпълнявам длъжността ръководител на Обединена школа по изкуствата-Перник.
През 1986 г. участвах в летния музикален семинар на института „Михаелщай“ в немския град Бланкенбург (Харц ) –изучавах чембало при чешкият професор Зеленка.
От 2006 година водя клас по пиано и в Районен младежки дом- Мошино.Работила съм в гр. Трън, в Брезник, в ОДК-Перник, в СОУ „Св. Климент Охридски“. Била съм корепетитор на детския състав на хор „Родна песен“ –към ОДК и на хор „Добри Христов“-Перник.
На VI Републикански фестивал на художествената самодейност през 1983 г. в раздел камерни състави бяха наградени мои ученици със златни значки: дуета Станислава Димитрова и Анета Павлова и дуета Мая Миладинова и Елза Цветкова. В раздела за индивидуално изпълнение бяха наградени със златни значки Станислава Димитрова , Мая Миладинова, а Анета Павлова получи званието отличник.
На VII Републикански фестивал през 1987 г. наградата златна значка-първенец в раздела за камерни състави получи дуета Анета Петрова и Станислава Василева, а ката индивидуални изпълнители бяха наградени със златни значки 4 мои ученици: Изабела Иванова, Елена Милева, Анета Павлова и Станислава Димитрова.
От 2006г. до 2013 г. мои ученици участваха във всички издания на Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти – Перник: 2006г.- Яна Митева-златен медал, Теодора Стефанова –поощрение; 2007 г.-Александрина Лятова –златен медал, Елица Колева-сребърен медал; 2008 г.-Александрина Лятова и Диляна Николова-поощрения;2009 г.-Георги Динев и Александрина Лятова –сребърни медали, а Диляна Николова –бронзов медал; 2012г- златен медал за Диляна Николова.
Учениците ми участваха и в Национален детско- юношески конкурс за музикално и танцово изкуство„Орфеева дарба“-София: 2010 г.-Диляна Николова и Георги Динев-бронзови медали, Сандра Несторова-поощрение; 2011 г.-Георги Динев-специалната награда „Гран при“-статуетка,Диляна Николова-златен медал, Александрина Лятова-сребърен медал;2012 г.-дуета Диляна Николова и Георги Динев-„Гран при“, Георги Динев-сребърен медал , Александрина Лятова –поощрение;
В Първи международен конкурс за пианисти VIVAPIANO –София, през 2010 г.- Георги Динев и Диляна Николова- бронзови медали; 2012 г.-дуета Георги и Диляна- сребърен медал, а като солови изпълнители Диляна Николова- сребърен, Александрина Лятова- бронзов .
За мен успешното представяне на конкурси е важно, но най- важното е, че моите ученици остават мои приятели.
Награждавана съм с лауреатски значки от VI-ти и VII-ми Републикански фестивал на художествената самодейност, с плакет на Община Перник от 24 май 2014 г. за принос в областта на културата, с почетна грамота за принос в развитието на младите таланти на Перник по повод 50 годишният юбилей на ОШИ и други.
Марияна Димитрова Цветанова

Марияна Цветанова е възпитаник на музикалната школа в Дворец на културата от 1954 г. - ученичка по акордеон в класа на Борис Миланов. Участвала е в акордеонния състав на школата. Тя е завършила Институт за музикални и хореографски кадри в град София и Висш музикално-педагогически институт в Пловдив, специалност акордеон.
През 1966г. завършва курс за диригент на народен хор и оркестър гр. Етрополе и квалификация в ЦИУУ, гр. София. От 1968 г. до 1991 г. преподавател по акордеон в ДМШ към Дворец на културата гр. Перник.
От 1972 г .до 1979 г. инструменталист в квартет към народен ансамбъл към Дворец на културата.
От 1991г. до 1993 г. е старши учител в ПМГ”Хр.Смирненски”.
От 1993г. до 2002 г. е старши учител по музика в ОУ”Св.Ив.Рилски”.
От 2002г. до 2013 г. е ръководител на самодейни певчески състави.
Била е помощник-диригент на народния хор към Ансамбъла „Граовска младост”при Дворец на културата, преподавател по акордеон, диригент на хорови колективи и корепетитор на различни състави, ръководител на акордеонен оркестър.
Звездица Богданова

Завършва Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, град Пловдив.
Работи от 1971 г. в Обединена школа по изкуствата- Перник първоначално като преподавател по акордеон, а след това по солфеж, пиано и музикална литература.
През годините част от учениците й избират музиката за своя професия. Подготовката, която са получили, им позволява успешно да се класират в музикални училища и висши музикални институти.
Наградена е със сребърна лира от съюза на музикалните дейци в България, Диплом за творческа дейност и личен принос в сферата на културата от Община Перник.
Павел Илиев Павлов

Павел Илиев Павлов е работил в ДМШ от 1978г. до 1993г.
През този период е обучил много деца по класическа китара.
Част от неговите възпитаници са печелили конкурси и награди, а понастоящем са преподаватели по този инструмент.
Иванка Станкова Дикова

Изучава цигулка 8 години в Детска музикална школа към Дворец на културата, град Перник при Мария Чешмеджиева. Завършила е 2-гоишен курс по цигулка при Антоанета Пенкова към музикалното училище в София. Завършила е Висш музикално-педагогически институт в Пловдив, специалност цигулка. Специализирала е при Константин Зидаров- цигулка и китара при Александър Пумпалов.
От 1986 г. до 1996 година работи като преподавател по цигулка в Обединена школа по изкуствата, а сега е преподавател по китара в Народно читалище „Съзнание“- Мошино.
Нейни ученици имат първи и втори награди от музикални конкурси в Ловеч, Пловдив и Перник. Има ученици, завършили ВМПИ- гр. Пловдив, музикална педагогика в СУ „Климент Охридски“ и инструментален отдел на Национална музикална академия „проф. Панчо Владигеров“- София.
Йоанна Козарева

Йоанна Козарева е родена в гр.Вилнюс- Литва, където завършва средното си образование в Националното училище по изкуствата"М. К. Чурльонис", в класа по пиано на Милда Лапенайте.
През 1985г. завършва Държавната консерватория, сега Музикална академия, в класа по пиано на професор Халина Радвилайте, придобивайки 4 квалификации: концертиращ изпълнител, преподавател, корепетитор, солист на камерен ансамбъл.
Още по време на следването си работи като корепетитор в Държавната консерватория.
През1985-88 г. работи на длъжност корепетитор в Националния театър за опера и балет- гр. Вилнюс.
През 1988-89г. е корепетитор на хор "Родна песен" в ОДК-гр.Перник.
От 1988г. работи в Обединената школа по изкуствата в гр.Перник като преподавател по пиано.Има ученици,които са продължили пътя си на професионални музиканти.След тях са Габриела Георгиева,Лена Горбатюк,Василена Василева,Ралица Анкова,Елица Григорова,Лидия Дацова,Ния Лечева и други...
Йоанна Козарева подготвя учениците си за конкурсите за млади изпълнители на класически инструменти в гр.Перник.Наградените участници са:Елица Григорова-2 награда(през2006 и 2007г.),Теодора Миленкова-2-ра награда(2006г.),Лидия Дацова-2-ра н.(2007),Ивана Топузова-3-та н.(2007),Калина Топузова-3та н.(2007г.),Детелин Владимиров-2-ра н.(2006г.),1-ва н. и награда на КО"Орфей" през 2007г.
От 1995 до 2012г.Й.Козарева работи и в СОУ с разширено изучаване на музика"Св.Кл.Охридски" като учител по пиано и корепетитор.
От 2010г. е корепетитор на хор"Добри Христов" в гр.Перник.
Й.Козарева има концертни изяви с други музиканти в страната и чужбина.
Зоя Арсова

От 7-годишна възраст свири на пиано в класа на Дора Иванова в Детска музикална школа към Дворец на културата в гр. Перник.
Продължава музикалното си образование в СМУ „Любомир Пипков“ в град София.
Учи в ЮЗУ „Неофит Рилски“, Благоевград и СУ „Св. Климент Охридски“, София.
От 1997 г. до 2007 г. е преподавател-лектор по пиано в Обединена школа по изкуствата гр. Перник.
Петър Костадинов Симеонов

Завършил е Висш музикално-педагогически университет –Пловдив, музикална педагогика. Носител на медал от Държавния съвет „1300 години България“, златна значка от Министерство на просветата, диплом „Неофит Рилски“, множество дипломи от конкурси и фестивали.

Вокална група „ВАНИЛА“
Вокална група „Ванила“ е създадена през сезон 2001/2002 г. към Обединена школа по изкуствата – ОК Дворец на културата. Основател и ръководител на групата е П. Симеонов. От създаването си ВГ „Ванила“ активно участва в културния живот на град Перник. Има издадени два двойни CD и един общ с ВГ „Лира“ и ВГ „Балеринка“. Групата има и видеоклипове, които се радват на вниманието на своите почитатели. През 2006 г. печели първо място на конкурса в Панагюрище, а през 2007 г. и златната купа плюс 4 златни и 1 сребърен медали. От 2006 г. до днес вокална група „Ванила“ има в актива си: няколко първи награди и „Гранд при“ от конкурса „Чичо Стоян“, „Талантите на Перник“; през 2009 г. на фестивала „Утринна звезда“- Ковачевци, печели първа награда, а 2010 г- златен медал. Членове на групата са участвали и в фестивала „Златна пахуля“ в Рожае- Черна Гора.
Петя Даскалова- МФ „Златни ябълки“-Кюстендил- специална награда на ТВ „Европа“; НК „Орфеева дарба“-София- „Гранд при“ и първо място; „Изгряват звезди“-Петрич- „Гранд при“, първи места от национални конкурси и фестивали в Пловдив, Берковица, Панагюрище и много други отличия.
Кристина Миткова е носител на първи места от НК „Златни ябълки“-Кюстендил и „Утринна звезда“- Ковачевци и много други награди от национални конкурси и фестивали. Понастоящем е участник в рок училището в София с вокален педагог Н. Дончева.
Никол Валери Стефанова- има участия и награди от музикални конкурси и фестивали в София, Кюстендил, Панагюрище, Пловдив, Ковачевци и Рожае-Черна Гора.
В групата участват и младите вокални дарования Алиса, Гергана, Александра, Калина, Моника, Стелян, Асен и Ванеса.
Анна Иванова Тодорова

Започва да учи пиано на 4- годишна възраст първоначално при майка си Корнелия Христова-преподавател по солфеж в Обединена школа по изкуствата към ОК Дворец на културата, Перник, а след това при Дора Иванова-директор на ДМШ. След две години продължава обучението си НМУ „Л. Пипков“-София в класа на Лина Попова.Като ученичка печели:
-поощрение от Международен конкурс Virtuosi per „musica di pianoforte“-Усти на Лабе,Чехословакия през 1975 г.
VI-та награда от Международен конкурс „Giovani pianisti“-Сенегалия, Италия-1980 г.
Завършва НМУ „Л. Пипков“ през 1981 г. с пълно отличие златен медал.
През1985 г. завършва с отличие ДМА „ П. Владигеров“- София, степен магистър, в класа по пиано на проф. Мара Петкова. Като студентка участва в:
XXV Международен музикален семинар-Ваймар, Германия-майсторски клас при проф. Ивон Лефебюр-1985 г.
Заедно с цигуларката Анна Добрева печелят II-ра награда на националния конкурс за камерна музика „Златната Диана“-Ямбол-1985 г.
В периода 1985-1987 г. продължава да учи майсторски клас в ДМА „ П. Владигеров“ специалностите пиано и камерна музика. Едновременно с това работи като корепетитор и хормайстор в смесен хор „Д. Христов“-Перник, и като преподавател по пиано в ОШИ при ОК ДК-Перник (за 1 година).
От 1986 г.и до днес е преподавател по пиано в НМУ „Л. Пипков“-София. От 2005 г. преподава отново и в ОШИ при ОКДК-Перник. Големите й успехи са свързани с нейните ученици, много от които са носители на награди от наши и международни конкурси.
Участва в концертни турнета в страната и чужбина в периода 1981-2000 г.
Участва в журито на „ Конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти“-Перник.
Награди на ученици:
-III-та награда на Анна Вутова от XVІІ –ти Национален конкурс „Светослав Обретенов“- Провадия, 2000 г.
-І-ва награда на Констанца Дюлгерова от ХІХ-ти Национален конкурс „Светослав Обретенов“- Провадия, 2004 г.
-І-ва награда на Михаела Петрова от Национален детско-юношески конкурс „Орфеева дарба“- София, 2007 г.
-ІІІ-та награда на Светослава Досева от Национален детско-юношески конкурс „Орфеева дарба“- София, 2007 г.
-І-ва награда на Никол Валери Стефанова от градски фестивал „Талантите на Перник“- 2 007 г. и ІІ-ра награда от конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти – Перник, 2007 г.
-І-ва Награда на Констанца Дюлгерова от ХІІІ-ти Международен младежки музикален фестивал-конкурс „Надежди, таланти, майстори“- Добрич, 2008 г.
-ІІІ-та награда на Констанца Дюлгерова от конкурса за немска и австрийска музика- Бургас, 2009 г.
-специална награда на Теодор Пазов от І-ви Международен конкурс „Vivapiano”- София, 2010 г
-І-ва награда и наградата за най-артистично изпълнение на Александър Бьоттер от VІІ-ми конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти – Перник, 2012 г.
-І-ва награда и наградата на КО „Орфей“ на Дария Петрова от VІІ-ми конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти – Перник, 2012 г.
-І-ва награда /100 точки/на Александър Бьоттер от ІІ-ри Международен конкурс за млади пианисти от Европа- Гевгелия, 2012 година, Македония.
-І-ва награда на Дария Петрова от ІІ-ри Международен конкурс за млади пианисти от Европа- Гевгелия, 2012 година, Македония.
-І-ва награда на Михаела Петрова от ІІ-ри Международен конкурс за млади пианисти от Европа- Гевгелия, 2012 година, Македония.
-ІІІ-та награда на Александър Бьоттер от ІІ-ри Международен клавирен конкурс за любители „Андрей Стоянов“- София, 2012 г.
-І-ва награда на Александър Бьоттер от ІХ-ти Национален детско юношески конкурс с международно участи „Орфеева дарба“- София, 2013 г
- І-ва награда на Александър Бьоттер от ХІІІ-ти Международен конкурс за млади пианисти- Ниш, 2014 г.- Сърбия.
-І-ва награда на Дария Петрова от ХІІІ-ти Международен конкурс за млади пианисти- Ниш, 2014 г.- Сърбия.
-ІІ-ра награда на Михаела Петрова ХІІІ-ти Международен конкурс за млади пианисти- Ниш, 2014 г.- Сърбия.
-І-ва награда на Калина Огнянова от ІХ-ти Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти –Перник, 2014 г
-ІІ-ра награда на Лидия Жекова от от ІХ-ти Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти –Перник, 2014 г
-І-ва награда на Дария Петрова от ІV-ти Международен конкурс за малки пианисти /до 15 години/- Враня, 2014г, Сърбия.
-І-ва награда на Калина Димитрова от ІV-ти Международен конкурс за млади пианисти от Европа- Гевгелия, 2014 г, Македония.
-поощрение на Дамян Славов от Международния конкурс за млади музиканти „Охридски бисери“- Охрид, 2014 г, Македония.
Юлияна Иванова Манолова

Завършва Детска музикална школа гр. Перник в класа по цигулка на Лидия Ромашкина и солфеж при Корнелия Христова.
Продължава музикалното си образование в Средно музикално училище „Любомир Пипков”- София, в класа по цигулка на Валентин Чопаринов. Изучава камерна музика в класа на Емил Караманов – клавирно трио, което изнася ежегодно концерти, записвани от БНР. Свири в камерния училищен оркестър. Също така участва в международните трунета на Филхармония „Пионер” в Мексико, САЩ, Швейцария, Германия, Франция, Бразилия и др.
В Българска държавна консерватория учи в класа по цигулка на проф. Антон Хаджиатанасов и камерна музика – клавирно трио, при проф. Ема Божинова.
Следдипломна квалификация по камерна музика прави в класа на проф. Димо Димов с дамски струнен квартет „СИЛИСТРА”, с който реализира записи за БНР и БНТ, турнета в Украйна и Германия, както и специализация при струнен квартет „МЕЛОС” в гр. Вивей, Щвейцария.
Следващият етап на музикалната й кариера е в Камерен оркестър „ОРФЕЙ” с диригент Райчо Христов, като междувременно води клас по цигулка в СМУ „Л.Пипков”. По-късно продължава щатната си работа в единствения в страната дамски струнен квартет „Силистра”.
Изтъкната нейна ученичка е Валя Дервенска, концеркмайстор на оркестъра в Хайделберг и солистка на различни европейски симфонични оркестри, Софийска Фирхармония и Симфоничен оркестър на Българското Радио.
Невелина Цветанова Станимирова

Завършила е СМУ "Любомир Пипков" и Държавна музикална академия "Панчо Владигеров" в гр.София, специалност виола, в класа на професор Огнян Станчев.
Живее и работи в гр. Перник.
От 17 години е виолистка в Камерен оркестър "ОРФЕЙ". С оркестъра е участвала в много и престижни изяви в България, както и в Германия, Уелс, Холандия, Чехия, Австрия, Италия .
В момента е и преподавател по цигулка и виола в Обединена школа по изкуствата при Общински комплекс Дворец на културата гр. Перник.
Даниел Иванов Тодоров

Даниел Иванов Тодоров е роден на 24.04.1990 г. в град Перник, България.
Започва да свири на китара на 10 годишна възраст. През 2003 г. се записва да изучава класическа китара, теория на музиката и солфеж в Обенинена школа по изкуства в град Перник. Участва в различни концерти и рецитали организирани от школата.
След шест годишно изучаване на класическата китара, бидейки повлиян от рока и джаза, той е приет в Нов Български Университет със специалност поп-джаз китара в класа на д-р Борислав Дочев. Изучава методика на обучението по китара при проф. Панайот Панайотов. Учи джаз импровизация при д-р Ангел Заберски. Взима активно участие във всички кандидат-студенстски рок турнета на университета, проведени в периода: 2009 г. – 2013 г. в градове из цялата страна.
Участва в уъркшоп на Николо Коцев, проведен през 2011 г. С групата си печели първо място на конкурса за млади изпълнители “Lets Rock It”, проведен през 2012 г. в град Добрич.
В края на 2012 г. започва работа като преподавател по китара в Обеднинена школа по изкуствата в град Перник.
През 2013 г. участва в уъркшоп по международен проект между Сърбия и България – „Youth Music Master Workshop”. По-късно същата година в гр. Скопие, Македония записва със скопския биг бенд песента на Sarah Mace - „Врне, врне”.
През юни 2014 г завършва бакалавърска степен в Нов Български Университет, специалност – поп-джаз китара. Същата година през септември, след проведен кастинг е приет в Лятна Музикална Академия с ментор - Милчо Левиев.
По значими участия:
Концерт в рамките на конкурса за млади изпълнители – „Lets Rock It”, провел се през 2012 г. в град Добрич.
Участие в соловия концерт на македонската певица Sarah Mace, провел се през 2013 г. в „Studio 5” - град София, България.

Финален концерт от проекта – “Youth Music Master Workshop”, провел се на 28.06.2013 в град Перник, България.

Финален концерт от проекта - “Youth Music Master Workshop”, провел се на 19.07.2013 в град Ниш, Сърбия.
Финален концерт след майсторския клас на Милчо Левиев, провел се на 11.09.2014 в “Sofia Live Club” – град София, България.
Магда Василева Недкова

Направих първите си стъпки в музикалната школа по пиано в Двореца на културата- Перник, през 1956 година при Дора Иванова.
Завърших 8-годишния курс в школата, но голямата ми мечта бе да уча пеене. През 1971 година след усилена подготовка и изпити бях приета във вокалния факултет на Държавната консерватория в класа на проф. С. Бръчкова.
След конкурс за солисти през 1977 г, постъпих в Русенската народна опера, където реализирах две роли- на Микаела в операта „Кармен“ от Ж. Бизе и ролята на София от операта „Семьон Котко“ от Прокофиев.
През 1978 година постъпих в Камерна опера- Благоевград, където в продължение на седем сезона работих под диригенвтството на маестро Михаил Ангелов и с режисьора Пламен Карталов. През това време реализирах много роли в едноактни опери, между които: Джанет от операта „Крадливата сврака“- Росини, Рита от операта „Рита“- Доницети, постановки от опери на Карло Меноти, Вебер, Пърсел- основния сопранов репертоар, общо сто участия на сцена.
През 1985 година вече бях част от хоровия състав „Светослав Обретенов“ към Софийска филхармония под диригентството на проф. Георги Робев. В постоянния репертоар на хоровата капела неизменно присъстваха моите сопранови партии от „Реквием“- Верди, „Реквием“- Моцарт,„Реквием“- Брамс, „Кристос“- Лист, „Месия“- Хендел, „Любовни песни“- Брамс, Църковни песнопения- Рахманинов, Църковни песнопения- Добри Христов, няколоко меси от Шуберт.
Заедно с филхармоничния хор „Светослав Обретенов“ участвахме в следните музикални фестивали: 1987 г. в Париж- зала „Берси“ с „Набуко“ от Верди и в град Ним, Франция, операта „Норма“ от Белини, под диригентството на Емил Чакъров, 1989г. – Торонто- Канада- зала „Ройтомпсън хол“- части от операта „Борис Годунов“-Мусоргски и кантата „Александър Невски“ на Прокофиев, 1989г.- Ним, Франция- „Кармен“ от Бизе, 1992г.- град Оранж- Франция- „Трубадур“- Верди, 1993г.- концерти в Ерусалим, Израел, 1996 година- Кайро- Египет- операта „Аида“ от Верди….
…общо 42 турнета със световни знаменитости по световни оперни сцени.
В репертоара си имам солови концертни изяви- сопрановите партии от „Стабат матер“ Перголези, „Глория“- Вивалди, „Месия“- Хендел, „Аве Мария“- Луци, „Реквием“- Шнитке и запис в Раъдио София на „Кармен“- Бизе.
В своята певческа кариера съм пяла под диригентството на световно значимите: Маурицио Арена, Генадий Рождественски, Клаудио Абадо, Ростропович, Емил Чакъров и др.
През всичките години на сцената получих всичко, което ми е дала музиката и изкуството, както в България, така и по света.
Елена Механджийска

Елена Механджийска завършва Югозападния университет "Неофит Рилски" със специалност класическо пеене, след което продължава обучението си при проф.Мила Дюлгерова и Маестро Михаил Ангелов.
През 2011 успешно завършва майсторски клас при Kammersangerin Елена Филипова, с която продължава усъвършенстването си и през следващата година.
През 2012 завършва специализация при проф.Тоедоре Кореси във Виена и изнася концерти в "Пигмалион театър"( Виена).
Изявява се като солист на Софийска филхармония, Софийски солисти и гастролира на сцената на Русенска опера.
Дебютира на сцената на Софийска опера в ролята на Зигруне от оп."Валкюра" на Р . Вагнер.
Изявява се като солист под диригентството на проф. Пл. Джуров, Мишел Брусо, Михаил Ангелов, Мартин Пантелеев, Велизар Генчев, Лучано ди Мартино, Павел Балев и Реми Гусо.
Ралица Руменова Анкова

Ралица Анкова е бивша възпитаничка на Обединената школа по изкуства към Двореца на културата, гр. Перник. Основите на музикалното й образование се полагат в СОУ " Св. Климент Охридски" гр. Перник, където протичат основното й и средно образование. Завършва в класа по пиано на Йоанна Козарева и класа по класическо пеене на Галина Благоева. Също така е била ученичка и на Славена Вражалска.
За обогатяването на творческия път на Ралица от 2002г. до края на образованието си съществен принос има Обединената школа по изкуствата, където тя отново е в класа по пиано на Йоанна Козарева. Освен пианото, тук тя изучава солфеж при Звездица Богданова и пее в бившия камерен хор "Колегиум Кантикум" ,понастоящем "Иван Топалов" под ръководството на диригента Юли Дамянов.
Следват концерти организирани от училището и школата, в който Ралица взима участие като пианист и певица. 2009 г. печели златен медал в категория "Класическо пеене" на националния конкурс за млади изпълнители "Дико Илиев", Враца.
2010г. е приета в Национална Музикална Академия " Проф. Панчо Владигеров" със специалност Класическо пеене в класа на проф. Илка Попова. Освен концертите, участва и в постановките на Учебния Музикален театър като Поликсена от "Службогонци" на П. Хаджиев. На сцената на ДМБЦ "Ст. Македонски" играе Омега от " Измамения Кадия" от Глук и ролята на Стела в новоизлезналият мюзикъл "Достатъчно", музика Емелина Горчева. Режисьор на постановките е доц. д-р. Виолета Горчева, чиято студентка е и Ралица.
През 2014 г . завършва бакалавърска степен. Понастоящем е магистърски клас с класическо пеене в НМА "Проф. Панчо Влагигеров" и работи в ДМБЦ " Ст. Македонски".
Стефан Владов

От 1994 до 1998- студент в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив
От 1999 до 2001- специализация по хорово дирижиране в АМТИИ гр. Пловдив с преподавател доц. Никола Липов
От 1998 до 2005 преподавател по солфеж и теория на музиката в школата, както и преподавател по музика в с. Дрен.
От 2005 до днес- преподавател по хармония и полифония във висшите музикални институти в Тунис и Кеф.
Илиана Илиева

Завършила съм музикална педагогика в ЮЗУ „Неофит Рилски” – Благоевград, имам специализация в СУ „Климент Охридски” – София и разработка на тема „Началното обучение по пиано – връзка между заложбите и придобитото”.
В Обединената школа по изкуствата работя от 2003 година и съм много горда, че съм също и нейна възпитаничка. В работата си винаги съм се стремяла да осигуря спокойна и творческа атмосфера, както на колегите си, така и на учениците, за да могат по най-добрия начин да постигнат поставените цели. Мои ученици са участвали в „Талантите на Перник” и Международния конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти – Перник, от които имат награди.
В момента съм преподавател по пиано в Белфаст, Великобритания. Вярвам, че е важно да помагам на децата да развиват таланта си и да обичат музиката.
Мариела Ивайлова

Мариела Ивайлова завършва живопис във факултета по изобразително изкуство към Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“ при професор Георги Костов през 1993 година.
Участва в много национални, регионални и международни изложби и пленери по изобразително изкуство.
Сега живее и твори в Перник, работи като преподавател по изобразително изкуство в СОУ „д-р Петър Берон“ и Обединена школа по изкуствата.
Габриела Георгиева

88 клавиша, 15 години и една мечта – разказът на Габриела Георгиева
Есента на 1999. Преди точно 15 години, малката Габриела Георгиева, която днес, само на 24 години, е един от успешните таланти на България в чужбина, прекрачва прага на Дворецa на Културата в град Перник. Срещата с госпожа Йоанна Козарева се оказва една от най-важните срещи в живота й – началото на един много дълъг път от село Драгичево до столицата на културата – Лондон.
Как се стига от малко селце в полите на Люлин и Витоша до дванадесет милионния Лондон – отговорът е - с огромен труд, талант, много упоритост и нестихваща семейна подкрепа.
Разказът на Габриела Георгиева – пианист
Бях на 9, почти на 10 годинки, казваха, че е късно да започна, нямах ‚истинско‘ пиано, само една детска играчка с двайсетина клавиша, която баща ми Коце Асенов донесе като подарък от Германия. Сестра ми - Вероника , която остана едно от най-големите ми вдъхновения, започна да свири, а аз исках да правя всичко, което и тя правеше. Обожавах звука на пианото, това беше един нов свят, пълен с цветове. Така един ден мама Яна и тате Коце предложиха да започна уроци. Бях голяма късметлийка, че именно госпожа Козарева се нае с тежката задача (защото преподаването никак не е лесно) да бъде мой учител и водач в света на музиката.
Благодарение на скъпия ми дядо, вкъщи се озова една йоника с четири октави – те не бяха достатъчни, никак даже, но това никога не ме спря да вярвам, че един ден ще свиря на голям концертен роял. Така изминаха 4 години, изпълнени с продукции, концерти, уроци по пиано в понеделник и четвъртък, а в сряда – уроци по солфеж с госпожа Богданова. Всички казваха колко съм талантлива, а аз бях само дете, постоянно изискващо още и още от себе си. Пораствах и трябваше да взема решение дали да продължа да се занимавам с музика и не мислете, че не се замислях дали да не се откажа – но нещо все ме спираше, сега вече зная какво е то – нуждата от изкуство.
На 14 години бях приета на едно от първите места в Националното Музикално Училище ‚Любомир Пипков‘, град София. Трябваше да се разделя с госпожа Козарева, с малката стаичка и големите стъпала до последния етаж на Двореца. Попаднах в класа на госпожа Марияна Шикова, учех също и с госпожа Ивелина Казанджиева и госпожа Бойка Димитрова. Последваха години на много труд, свирене, свирене и пак свирене. Концерти, конкурси, награди, стипендии. Не обичам да изброявам наградите, защото те са нещо преходно, най-голямата награда е собственото удовлетворение и насълзените от емоция очи на публиката. А и не мисля, че което и да е изкуство трябва да се превърне в състезание.
Изведнъж интересът към мен започна да нараства, все повече хора присъстваха на концертите, последваха записи за Българското Национално Радио, първи награди от конкурси, майсторски класове във Виена, благотворителни концерти в Англия. И ето , че стигнахме и до мястото, от където пиша този разказ – Лондон.
Още помня деня на прослушването си в Гилдхол Скуул в Лондон. Дойдох със сестра си в края на Ноември. Времето беше мрачно, валеше силен дъжд, а аз щях да свиря една от любимите си творби – ‚Данте Соната‘ от Ференц Лист, както и няколко други пиеси. Вълнение и неизвестност. Знаех само, че за 7-8 места се борехме над 100 пианиста от цял свят. Не мислех какво ще стане, мислех само, че ще свиря любимата си „Данте Соната“ и то на невероятен концертен роял. Спомнях си йониката с четири октави, спомнях си руското пиано Заря, спомнях си и Финландското пиано, което с много усилия успях да получа малко преди прослушването си. И ето, че няколко седмици след онзи дъждовен ноемврийски ден получихме писмо в Драгичево – „Поздравления! Предлагаме ви място в нашата консерватория с пълна стипендия за бакалавърска степен, траеща четири години“. Нямаше и време за колебания! Завърших с най-високата диплома в Музикалното училище, взех няколко куфара и на 19 години дойдох да уча пиано с професор Джоан Хевил в Гилдхол Скуул – водещ световен университет за музика. Ако трябва да разкажа последните 5 години, сигурно трябва да изпиша няколко тома, затова ще бъда кратка – огромна конкуренция, музиканти от цял свят, ставане в 5:30 сутринта, свирене от 7 сутринта до 10 вечерта, всеки ден, неуморно, безкомпромисно. Работа, финанси, умора, квартири, далеч от близки и роднини, очакване на Коледа и Великден, за да се прибера вкъщи. Но всичко това си струва, заради удовлетворението – лично и професионално.
На 20 годишна възраст участвах в световна премиера в Лондон, последваха участие с Лондонската Симфониета, първи спечелен конкурс на чужда земя за изпълнението на камерна музика, трето място на голям конкурс. Последваха и благотворителни концерти, които успяха да съберат над 35 000 паунда в помощ за различни каузи. Бях поканена да свиря на откриването на Българския Културен Институт в Лондон, свирех в Young Musicians Symphony Orchestra, имах соло и камерна музика рецитали в много зали и църкви из цял Лондон, Оксфорд. Кардиф, Кармартен и тн. Успях и да се върна до България, за да направя малко турне в четири града с камерно дуо. В Лондон участвах в Интернационални Концертни Серии, осъществявах редица записи и ставах все по и по- заета. Бях изпратена , като представител на нашия университет в Швейцария за участие в майсторски клас в рамките на летен фестивал, където имах невероятната възможност да работя с професор Улрих Коеля. А някъде там между пианото се появи и ново влечение – дирижирането. Работех с един от световноизвестните гост диригенти на Лондонския Симфоничен Оркестър, както и с двама от най-реномираните диригенти на Острова.
Другата ми голяма любов се оказа театърът – бях поканена да участвам в майсторски клас с Ричард Уилсън (известен шотландски актьор, театрален режисьор и водещ). А преди няколко месеца участвах и в пиесата ‘’Hidden’’ („Скрит“), в кояти три пианиста с различен бекграунд, разказваха личните си истории. Пиесата получи прекрасни отзиви и бе представена в Silk Street Theatre, Лондон.
Един от най-вълнуващите моменти на сцена бе дебюта (и последващите два концерта за деца) в Wigmore Hall – една от най-престижните зали в света. Когато за първи път стъпих на тази сцена, очите ми се напълниха със сълзи – спомнях си големите мраморни стъпала в Двореца, които сега символизираха всяко стъпало и крачка напред.
В последната една година бях поканена да акомпанирам в най-големия конкурс на BBC за млад музикант на годината. Последваха концерти в Лондон, Уелс, както и дипломиране.
Ето , че след 14 години сега изпълнявах Бах - Бузони, Лист, Барток и Пуленк на концертен роял в централен Лондон. А най-хубавото беше, че мама Яна и тате Коце, също, както в онзи есенен ден ме заведоха на първият ми урок по пиано, сега пак бяха с мен, седящи на първия ред, тръпнещи от вълнение. Веднага след завършването на бакалавърската си степен, бях приета за магистратура в соло пиано, отново с пълна стипендия. Редица престижни зали, приеми и не на последно място – преподаване! Само 15 години бяха минали от първия ми урок, а сега аз самата преподавах! Към днешна дата съм преподавател по пиано в едно от Топ 10 на най-добрите средни специализирани училища за момчета на Острова (Whitgift School).
С много труд в момента съм и художествен ръководител на London Arte Chamber Orchestra, с предстоящо турне в Китай през Декември, 2014.
Ако ме попитате за какво мечтая, ще ви кажа – мечтая аз и близките ми да бъдат здрави. Мечтая да успея да предам любовта към музиката и изкуството на учениците си, публиката и хората около себе си.
Пътят от село Драгичево до Лондон беше дълъг и все още е. Това, което го направи по-лек е непрестанната подкрепа на семейството и близките, и не на последно място - нестихващата вяра.
Благодарна съм на Guildhall Trust, The Worshipful Company of the Makers of Playing Cards, John Yearly Trust, Mr and Mrs Bradley за финансовата и морална подкрепа!
Ако имам възможността да отправя послание към малки и големи, то би гласяло – ‚Вярвайте в себе си и в изкуството. Свирете. Рисувайте. Пишете. Не се състезавайте, защото музиката не е състезание – музиката е любов‘
Габриела Георгиева,
Лондон
Ноември, 2014
Надежда Юлиева Спасова

Надежда Спасова е приета на 6 години с конкурс в музикалната школа в град Краснодар- Русия. По това време създава първите си детски композиции.
На 7-годишна възраст печели трето място на конкурс за композиция на детска песен.
През 1988 година е приета в Краснодарски музикален колеж „Н. А. Римски-Корсаков“- специалност пиано. Паралелно изучава теория и композиция. По време на обучението има постоянни музикални изяви.
През периода 19990- 91 година взема уроци по пиано при професор А. И. Ведерников от Московската консерватория.
През 1997 година завършва Музикална академия „П. Владигеров“- София с образователна степен бакалавър.
През 2000 година постъпва в Обединена школа по изкуствата като преподавател по пиано и солфеж.
Сега е преподавател по музикална литература в школата.
Има участия с Камерен оркестър „Орфей“.
Антоанета Георгиева
Професионалната ориентация на Антоанета Георгиева започва в ранните юношески години и е свързана с две години обучение по виола в Музикалната школа към Двореца на културата в гр. Перник.
Непосредствено след това постъпва в гимназиалния курс на ДМУ "Л.Пипков"- гр .София със специалност солово пеене в класа на Мария Славова и втора специалност виола при Никола Боздуганов. След завършване на средното си музикално образование е приета в Българската държавна консерватория в класа по пеене на проф. Георги Златев Черкин.
В град Перник работи в продължение на няколко години като завеждащ отдел"Художествено възпитание" в тогавашния Пионерски дом. По същото време е помощник диригент на хор за народно пеене, а след това и на хора за школувано пеене към дома "Родна песен".
Творческият път на Антоанета Георгиева като професионална певица започва с постъпването като артист- хорист-солист в БХК "Св.Обретенов" под диригентството на Георги Робев и продължава повече от 30 години. Като солист на състава тя има многобройни концертни участия в България и чужбина. Солистичните й изяви са в широк диапазон, обхващат песни от български и чужди автори оперни сола и ансамбли, съвременна музика.
Като солист на Софийска филхармония и НФХ "Св.Обретенов" и симфоничен оркестър на БНР е направила много записи за български и чуждестранни звукозаписни къщи под диригентството на Г. Робев, М.Матакиев, Е. Табаков . Носител е на „Сребърна лира“ на СМТД за високи художествени постижения.
През всички тези години на творческа активност тя работи в началото като вокален педагог на няколко големи смесени хора в Перник- смесен хор към завод "Стомана", ансамбъл "Струма", дамски хорове в Перник и Радомир.
В продължение на повече от десет години е главен художествен ръководител на хор "Темелко Ненков", впоследствие "Добри Христов".
В настоящия момент А.Георгиева продължава продължава да работи като хоров диригент. В продължение на повече от пет години работи като вокален педагог и художествен ръководител на Камерен смесен хор "Иван Топалов" към Общински комплекс "Дворец на културата" гр . Перник.
Боряна Савова

Боряна Савова е многостранен изпълнител изявяващ се като пианист, вокалист, корепетитор, диригент и учител. Тя получава магистърска степен в Академия за музикално и танцово изкуство Пловдив , където завършва специалност пиано в класа на професор Цветана Чифчиева. Специализира в музикалното образование,обучение по пиано, хорово дирижиране и три годишно следдипломно вокално обучение.
След пристигането в САЩ през 1995 г., тя продължава вокалното си обучение в Ню Йорк с Joyce McLean , Валентин Пейчинов и Стефка Естатиева.
Концертира често в Европа, Ню Йорк и Далас.Акценти от нейния Европейски опит включват изпълнения на гала концерт на Schubert фестивал във Weimar, Germany, пиано-корепетитор за майсторските класове на професор Norman Shelter от Vienna School of Music ; многобройни рецитали в Пловдив, България и пиано/орган рецитал в Париж, Франция през май, 2013 г., където г-жа Савова е гост-изпълнител в "Ронд des Orgues" фестивал заедно с професор Francis Vidil от Versaille Conservatory. Концертите в Dallas включват соло пиано и вокални изяви с Flower Mount Symphony Orchestra, Garland Chorale and the Richland String Orchestra.
Заедно с концертните си изяви Боряна Савова преподава пиано и класическо пеене в частното си студио в Carrollton, Texas. Където тя обучава студенти от известни музикални училища като Julliard, UNT, и Berklee School of Music in Boston.
Боряна Савова е асоцииран преподавател по пиано и диригент на Gospel Choir в Richland College, Dallas, USA.